Author Topic: Žalbe - Sezona 2010  (Read 1599 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

• F1-Bosnia Team
  • Administrator
  • Veteran F1
  • *
  • Ni budućnost nije što je nekad bila!
  • Omiljeni vozac: Kamui Kobayashi
  • Omiljeni tim: Williams AT&T
Žalbe - Sezona 2010
« on: March 25, 2010, 19:26:06 »
    Dragi moji prijatelji, ovdje će mo se žaliti na sve situacije koje smatrate da nisu po pravilima, ukoliko ste vi oštećeni u toku utrke, neko vas je udario, izgurao, nepropisno preticao, i jos mnogo toga sto se može desiti u toku jedne utrke.

Svaka žalba treba da sadržava sljedeće:

• SC (Screen Shoot) tj, sliku ili vise slika koje opisuju datu situaciju za koju smatrate da nije po propisima ili sve vi osteceniu istoj
    • Broj kruga u kojem se desila navedena situacija, te precizirati broj zavoja ili pravca izmedju zavoja sa mape na uvodnom postu u kojem se je desila navedena situacija
    • Ime vozača na kojeg ulažete žalbu
    • Citirati član iz pravila F1-Bosnia lige na koji se pozivate , po kojem je tuženi vozac napravio prekršaj
    • Ukoliko ste osteceni te vam je bolid "požutio" , obavezno uslikati neposredno nakon kontakta ili u toku utrke sto ce sluziti kao dokaz da je šteta nastala
  • Rok za podnošenje žalbi je 24:00 h istog dana, te sve žalbe po isteku roka nece se uvažavati
  • Sve žalbe koje ne sadrže gore navedene podatke neće se uzimati u razmatranje.

Topic sluzi isključivo za žalbe te odluke komisije te zbog važnosti topica, svi ostali postovi koji se na odnose na žalbe ili odluke komisije ce biti uklonjeni. Komentare na žalbu ili presudu možete citirati na topic-u za utrku za koju se odnosi žalba ili presuda.

Komisija sudaca se sastoji od članova:

Began MCM

Haris kTm

Fudo AT&T

Sutko AT&T

Kako je komisija odabrana po iskustvu i poznavanju same simulacije i utrka, te kako ce o svakom slucaju odlucivati najmanje tri sudca, sigurni smo da ce odluke komisije biti korektne i nece ostetiti ni jednog od sudionika,  pa iz tog razloga slijedi da:

Ni jedan sudionik na kojeg se odnosi odluka komisije nema pravo žalbe.

U nadi da neće biti neželjenih situacija a samim tim ni žalbi ili sasvim malo, puno sreće u Sezoni 2010 zeli Vam:

F1-Bosnia Team
« Last Edit: March 25, 2010, 19:38:05 by Fudo AT&T »

f1-bosnia.net Forum

Žalbe - Sezona 2010
« on: March 25, 2010, 19:26:06 »

• F1-Bosnia Team
  • Administrator
  • Veteran F1
  • *
Re: Žalbe - Sezona 2010
« Reply #1 on: April 18, 2010, 23:49:04 »
Zalba na vozača Ceki_STR:

• 1. Vozač iza udari u vozača ispred -
    Kriv je vozač iza.
    Izuzetak: Kada do sudara dođe jer prednji vozač napravi čudan potez - neuobičajen za taj deo staze - tada je kriv vozač ispred
  • Zabranjeno je obilaženje vozača ukoliko ga dodirnete malo i tako poremetite ritam njegove vožnje (njegov bolid zbog kontakta malo prokliza, izleti sa linije koju je držao i sl.). U slučaju da se takvo preticanje izvrši vozač koji je takvo preticanje izvršio dužan je propustiti prestignutog vozača najkasnije do prvog (trećeg*) sledećeg zavoja, te ga nakon propuštanja ne pokušava ponovo prestignuti dok ne prođu još najmanje jedan zavoj.

Nekoliko puta sam bio udaren u zadnji dio bolida te sam pokusan biti obidjen uz kontakte te od strane bolida koji me pokusao preteci.

SC sve govore:

Zalba je namjerno ulozena poslije isteka roka za zalbe, nece se razmatrati te ce korisiti kao opomena @Ceki_STR kao i svim vozacima za ovakav nacin voznje.
Je konstanto dodirivanje od strane drugog vizaca dekoncentrise maksimalno a dolazi i do stete koja na oko nije vidljiva. Meni nije bilo pozutilo a bolid mi je maximalno vukao u stranu, pogledajte replay i vbidjecete konstantne korekcije na pravcu. Tek u boksu se vidi da postoji DEMAGE.

[admin]Sve eventualne komentare na ovu zalbu pisite na topic utrke koja se vozila.[/admin]
« Last Edit: April 18, 2010, 23:52:50 by Fudo AT&T »

• Administrator
  • Veteran F1
  • *
  • Feel the Power of the Dark Side
  • Omiljeni vozac: TheDoctor Valentino Rossi
  • Omiljeni tim: Scuderia Ferrari
« Reply #2 on: April 19, 2010, 03:04:21 »
ote mi rijec iz usta Fudo, ovo sam vec jednom radio, al takodjer od ove utrke nisam puno ocekivao i bio sam dosta sporiji od konkurencije al to nije razlog da se pretjece gdje se hoce i kako se hoce, naime ovo je dobar primjer da vidite kako izgleda jedna zalba pa evo imate primjer od Fude a evo i mojih par slika iz dvoboja sa efendijom, ja i Asim smo veliki ahbabi ali cesto se znamo pogurati na stazi sto nije razlog da ja njemu ili on meni nesto pusta ili bude respektan vise u odnosu na nekog treceg, svog timskog mozete prijaviti ukoliko nije kako treba...ccc

Pa evo par slika u kojima je doslovce efendijin bolid bio uronjen u moj ferrari, a ima i par situacija koje bi morao video popratiti gdje me je dodirnuo te poremetio moj ritam te ulaz u sljedeci zavoj te je to sve iskoristio te me pretekao i nije vratio poziciju, kako je slicna situacija bila sa cekijem i nisam ulozio zalbu tako i ovaj put samo prezentiram i uticem na ostale da se ponasaju sukladno sa pravilima koja se nalaze na bosnia portalu na ovom linku http://f1-bosnia.net/index.php?option=com_content&view=article&id=46&Itemid=54

• Prahistorijska licnost
  • Administrator
  • Veteran F1
  • *
  • Uvijek učim.
    • F1 Bosnia
  • Omiljeni vozac: Ayrton Senna
  • Omiljeni tim: Williams F1 Team
« Reply #3 on: May 09, 2010, 22:52:43 »
Buduci da je utrka pocela kasnije nego inace, zalbe mozete pisati do 10.05.2010 - 01.00 sat, tj. produzuje se uobicajeno vrijeme za jedan sat.

"Demokratija nije način da se upravlja bilo čime. Radilo se o firmi ili bilo čemu drugom, uvijek vam treba osoba koja će paliti i gasiti svjetlo."
Bernie Ecclestone

"Demokratija nije način da se upravlja bilo čime. Radilo se o forumu, ligi, portalu ili bilo čemu drugom, uvijek vam treba administracija koja će paliti i gasiti svjetlo."
Sutko_AT&T

• F1-Bosnia driver
  • Karting vozac
  • *
  • Omiljeni tim: emanuela fangie brata tetisne stricevica team
« Reply #4 on: May 09, 2010, 23:08:03 »
Žalba na vozača Jasko:

1. Ako udarite nekog i osteti se bolid ( jedno ili oba krila su otpala)

* cekati da se vozac vrati pa ga tek onda preteci, ili, nastaviti odmah te dobiti na kraju utrke + 10 sec
    * uraditi drive through, bet obzira dali ste cekali ili ne
    * -2 boda na kraju, koja ce se oduzeti od pozicije na kojoj ste zavrsili ako ste dobili +10 sec

2. Ako izletite sa staze, morate paziti kad se vracate na stazu. Ako nekog udarite dok se vracate, tada morate postovati pravila koja vrijede za nesrece.

Nakon izlijetanja sa staze, vozac se vraca i udara me dok sam bio u putanji, lijeva strana bolida mi je zuta i nakon 1 krivine prednja lijeva guma ide preko 130 stepeni i tako ostaje i nakon 15 sekundi damage-a u box i bolid vise nije isti!

Na plin se kuha, na dizel ore a na benzin vozi :-)

• Administrator
  • Veteran F1
  • *
« Reply #5 on: May 09, 2010, 23:34:05 »
Ja bi samo molio statistiku od racea, nekako mi ona vremena sa kvala i racea nisu bash bash, jedini sam ja uspio ici svoje vrijeme vec naredni krug dok su kolega fudo i ceki svoje kvalifikacijsko vrijeme postigli tek kasnije, necu da nabadam nego hosu ST da vidim

• F1-Bosnia Team
  • Administrator
  • Veteran F1
  • *
« Reply #6 on: May 09, 2010, 23:46:13 »
[admin]Topic je samo za zalbe, ne fludajte bezze, svi postovi ce biti obrisani. Necemo ganjati zalbe izmedju vasih postova.[/admin]

Citirajte na topicu utrke, ako replicirate nekom.

• F1-Bosnia Team
  • Administrator
  • Veteran F1
  • *
« Reply #7 on: May 16, 2010, 23:06:08 »
Molim da mi se objasni zasto nije bilo moguce mjenjati komponente guma?

Kao sto sam rekao na serveru, ZA MENE UTRKA NIJE VALIDNA!

• Prahistorijska licnost
  • Administrator
  • Veteran F1
  • *
  • Uvijek učim.
    • F1 Bosnia
« Reply #8 on: May 16, 2010, 23:23:41 »
Molim da mi se objasni zasto nije bilo moguce mjenjati komponente guma?

Kao sto sam rekao na serveru, ZA MENE UTRKA NIJE VALIDNA!

Veliki propust, zbog toga sto nije bilo najavljeno nigdje, ne znam, mozda voznja ove utrke bi se mogla uporediti sa kupovinom macka u vreci.

Od iduce utrke promjena guma ce biti ponovno omogucena, tako da racunate na to 100%.
« Last Edit: May 16, 2010, 23:26:52 by Sutko AT&T »

"Demokratija nije način da se upravlja bilo čime. Radilo se o firmi ili bilo čemu drugom, uvijek vam treba osoba koja će paliti i gasiti svjetlo."
Bernie Ecclestone

"Demokratija nije način da se upravlja bilo čime. Radilo se o forumu, ligi, portalu ili bilo čemu drugom, uvijek vam treba administracija koja će paliti i gasiti svjetlo."
Sutko_AT&T

• F1-Bosnia Team
  • Administrator
  • Veteran F1
  • *
« Reply #9 on: May 16, 2010, 23:23:46 »
Prijava na Began_MCM.

1. Krug
1. Zavoj

Udaranje u zadnji dio bolida, nakon cega mi je bolid pozutio  u zadnjem dijelu te bio totalno neupravljiv.
SC je napravljen na kraju utrke ali na slikama se vidi da je udarac bio dovoljno jak da se bolid osteteti u vecoj mjeri.

Pravilo po kojem ce zalim ce biti dopunjeno po zavrsetku radova na portalu.
« Last Edit: May 16, 2010, 23:25:58 by Fudo AT&T »

• Administrator
  • Veteran F1
  • *
« Reply #10 on: May 16, 2010, 23:43:22 »
ZAO MI JE AL TO JE BIO MOJ PROPUST, JER SAM IZGLEDA UBACIO PLR FAJL KOJI JE BIO PRIJE, PO MENI POTPUNO VALIDNA UTRKA IAKO SAM JA NAJVECI GUBITNIK, JER SAM PODESIO STRIKTNO SETUP ZA HARD GUME TE SAM IH SPALIO VEC 3 KRUG, kako sam razbio bolid te se uputio u box da nabacim HARD nisam ni tamo mogao, e tad sam tek povilenio, a to se odrazava tako da derem bolid i gume koliko mogu, zao mi je VN Monaka jer sam imao pobjedu u rukama!!!

• Administrator
  • Veteran F1
  • *
« Reply #11 on: May 30, 2010, 22:06:10 »
prijavljujem svog komsu vozaca vancho, dva puta je unazadio neprpopisnim vracanjem na stazu, prvi put sam ga uocio te sam na vrijeme popustio gas te nisam koristi pasicu koju je on zauzeo pri vracanju na stazu, drugi put me je blokirao na predzadnjem zavoju te sam tu izgubio prednost nad cekijem koja je u tom trenutku iznosila skoro 9 sec da bi na izlazu iz boxa skoro me isti pretekao...

pravilo
f)    Ponovno priključenje na stazu dozvoljeno je samo onda kada nikome nećete zasmetati pri povratku.
g)    Vozači koji se priključuju na stazu nakon izvrtanja, moraju bezbjedno propustiti nadolazeće vozače i priključiti se trkaću liniju tek nakon što dostignu optimalnu brzinu za taj dio staze.

kazna
3. Vozači se sudare kada se jedan vozač nakon izletanja vraća na stazu

Kriv je vozač koji se vraća na stazu.

a druga prijava se odnosi na vozaca Ceki STR koji je po mom misljenju izvrsio neregularno pretjecanje, kako se kaze podbacivanje, te sam bio prisiljen da udarim u njegov bolid, na srecu nije bilo jaceg dodira ali kao sto sam reko smatram da mi je trebao vratiti poziciju te molim komisiju da sagledaju situaciju na reaplay-i a evo i par slika!!!

3.3 Zatvaranje
- Usporedna vožnja postoji ukoliko su bolidi bili jedan pored drugog najkasnije na početku zone kočenja (isuviše kasno kočenje vozača iza, te njegovo uguravanje sa unutrašnje strane vozača ispred na samom ulasku u krivinu smatra se njegovom greškom). O tome da li je kočenje isuviše kasno ili ne određuje komisija sudaca nakon pregledanja replaya vozača čija se vožnja analizira.

5. Pri pokušaju obilaženja vozač dodirne vozača koga napada i tako poremeti njegov ritam vožnje i to iskoristi da ga pretekne, a ne propusti ga najkasnije do prve odn. treće sledeće krivine.

Kriv je vozač koji je izvršio preticanje u takvim okolnostima

Izuzetak: Kada je vozač koji je prestignut nije postupio u skladu sa pravilima u delu 3.3 Zatvaranje

SAD NEK KOMISIJA SAGLEDA GDJE JE REALNA ZONA KOCENJA I GDJE JE PUTANJA, AKO POGLEDATE MOJE RANIJE KRUGOVE VIDJECETE IDENTICNE MOJE ULASKE TE OVDJE SE NIJE RADILO OD RANIJEM ZATVARANJU A I DA JESAM MI NISMO VOZILI UPOREDU NEGO SE ON IZBORIO ZA POZICIJU NA KOCENJU U TRENUTKU BLOKIRANJA TOCKOVA I KLIZANJA BOLIDA PREMA MENI!!!

• Administrator
  • Veteran F1
  • *
« Reply #12 on: July 17, 2010, 06:49:43 »
ovaj sam post bio odmah poslje utrke napisao, naravno poslje isteka vremena po kojem bi prijava bila regularna ali nesto je forum bio u banani te mi nije post bio uplodan, pa sam se ovih dana sve neckao sad cu sad cu i ev reko sad cu.

Naime ovdje se ne radi niocem drugom nego da malo upozorim kako cekija tako i ostale kako stare tako i nove vozace pogotov, evo par slika u kojima necu komentarisati previse ponasanje na stazi naseg kolege cekija kako nisam ga htio prijaviti tako ne zelim ni drzati predavanje o fer i kodeksu na stazi ali ev par slika da ako nista ozivim ovu temu na trenutak ako bar niko i nista ne nauci iz nje!!!

P.S. i dalje smatram da nije loshe biti zatvoren ili nekog zatvoriti ali u posljedni tren pa da ide na travu to i nije bash neki kodeks casti ponasanja na stazi kojeg svi vozaci imaju

prvi zavoj u kojem sam izgubio startnu poziciju, medjutim izlaz imam super te sam imo brzinu u bolidu, te pokusavam prvo sa desne strane i kolega me prati, pa pokusavam sa lijeve al opet me kolega prati iako do krivine ima josh bar 100 m...medjutim to radi u zadnji tren te sam skoro ostao bez prednjeg krilca!!! :facepalm:

i dalje smatram da se treba zatvoriti odmah ili nemoj nikako, jer u ovakvim situacijama skoro niko ne moze proci bez posljedica, sreca pa je trava ravno sa stazom!!!

ovdje sam imao takodjer bolji izlaz iz krivine i visehe brzine u bolidu na ravnom dijelu, josh mi se nikad nije desilo da nisam uspio reagovati kocnicom na zatvaranje nego sam pustio gas te molio Boga da se uspijem vratiti na stazu da ne bude kobna po obojicu!!!

na zadnjoj slici sam uspio preteci kolegu cekija, posto se drzao uz ivicu staze te sam imao cijelu desnu polu na raspolaganju, medjutim ipak je krenuo na mene, medjutim kako je staza u ovom dijelu neravna pa je to mozda jedan od razloga, jer se ovdje ne radi o uporednoj voznji vec od skoro 2/3 bolida ispred!!!

« Last Edit: July 17, 2010, 07:07:14 by Haris KTM »

• Administrator
  • Veteran F1
  • *
« Reply #13 on: August 30, 2010, 00:49:22 »
nisam htio prijaviti sudar u regularnom roku ali druze @ceki ja nemam nista protiv tebe nego protiv tvoje voznje, rekao si mi na serveru da nisi namjerno ali Bogami ono si bezveze uradio, ako si me planirao pustati posto si bio bez prednjeg krilca onda nisi trebao onako ubrzati jer sam ja kontao da si se izvrtio te nastavio dalje, ja se drzim desne strane i ti ''kao'' pustas me a znas da se ulazi sa desne na lijevu jer zavoj je lijevi brzi, neznam sta da ti kazem nego unistio si mi race doslovno, a kako sam zbog svoje greske ostao bez goriva pa te tako nisam ni prijavio, mozes mi zamjeriti al morao sam napisati post jer zulja me to, stvarno mi je krivo da si me na takav nacin udario, glupo je to sto kazes da nisi namjerno a sve upucuje na to!!!

« Last Edit: August 30, 2010, 02:15:17 by Haris KTM »

• Prahistorijska licnost
  • Administrator
  • Veteran F1
  • *
  • Uvijek učim.
    • F1 Bosnia
« Reply #14 on: September 12, 2010, 22:44:20 »
1. Radim video, dok smontiram i uploadam postavicu, imam screenshote ako trebaju komisiji, ali tesko je to predstaviti screenshotima, s toga molim da se ova prijava uvazi, a da mi se omoguci da dokazni materijal kasnije dostavim.

2. Prvi krug, pravac izmedju Ascaria i Parabolice

3. Efendija - Vodafone McLaren Mercedes Team

4. Ova sam prva zapazio, ali ostavljam komisiji da odluci.
3.2 Pravila na stazi
f)    Ponovno priključenje na stazu dozvoljeno je samo onda kada nikome nećete zasmetati pri povratku.

g)    Vozači koji se priključuju na stazu nakon izvrtanja, moraju bezbjedno propustiti nadolazeće vozače i priključiti se trkaću liniju tek nakon što dostignu optimalnu brzinu za taj dio staze.

j)    Ako vam je bolid oštećen toliko da to utječe na upravljivost, do pit-a vozite van trkaće linije i dobro pazite da ne zasmetate nadolazećim vozačima.

3. Vozači se sudare kada se jedan vozač nakon izletanja vraća na stazu

Kriv je vozač koji se vraća na stazu.

5. Dokaz da je steta nastala je raspadanje pola bolida, po moj procjeni totalka.

Off the record:

Prijavio sam ovo na efendijin nagovor, u prvi mah sam mislio da se je samo radilo o gubljenju kontrole nad bolidom koja se moze svima u svakom trenutku desiti i moze neko nastradtati, ali to je dio utrke i zivot ide dalje. Ali mi je onda efendija pojasnio da je on zapravo ranije udario u zid te se vozio pored staze , tako da nebi smetao nadolazecim vozacima, ali to je upravo bilo kobno. pogledao sam replay i vidim da je tokom te voznje po travi, pored staze je jos jednom dodirnuo ogradu i nekontrolirano izletio na stazu, sto je, da se desilo sekundu prije moglo izbaciti iz utrke jos nekoliko vozaca koji su bili ispred mene, a vozac koji je isao iza mene pukom srecom je proao kroz sve one dijelove  pored nasih bolida.

Bernie Ecclestone

Sutko_AT&T

f1-bosnia.net Forum

« Reply #14 on: September 12, 2010, 22:44:20 »